Ακαδημίες Μπάσκετ στην Ελλάδα απο το coachbasketball.gr

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ - Κ.Ε. ΦΑΙΑΚΑΣ» 2012 – 2013 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κυριακή, 22 Ιουλίου 2012 0 comments

Από το 2006 και μετά η φιλοσοφία της ομάδας επικεντρώνεται κυρίως και πιο οργανωμένα στην ανάπτυξη των υποδομών. Η «μεγάλη του ΦΑΙΑΚΑ σχολή» λειτουργεί πλέον με συγκεκριμένο προγραμματισμό και αναδεικνύεται σταδιακά σε «σχολή» με καθορισμένη αθλητική και αγωνιστική φιλοσοφία, που εγγυάται αφενός την υγιή και παιδαγωγική άσκηση και αφετέρου τη σωστή εκμάθηση της καλαθοσφαίρισης. Χαράζεται ένα ενιαίο πρόγραμμα αθλητικής και αγωνιστικής συμπεριφοράς και εφαρμόζεται απαρέγκλιτα σε όλα τα τμήματα, με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται λόγος πλέον για το «μπάσκετ του ΦΑΙΑΚΑ». Σε αυτό το πρόγραμμα καλαθοσφαίρισης κάθε παιδί ασκείται και κοινωνικοποιείται με ασφάλεια και κάθε ταλέντο αναδεικνύεται με συνέπεια.

Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος στηρίζεται σε μια βασική και αδιαπραγμάτευτη αρχή, κατά την οποία κανένας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αρχές του συλλόγου, που βέβαια συνάδουν με τις κοινωνικές και αθλητικές αξίες και εξελίσσεται στη βάση ενός καινοτόμου προγραμματισμού που ακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης. Σύμφωνα με αυτόν όλοι οι προπονητές που συνεργάζονται με το ΦΑΙΑΚΑ από το 2006 και μετά ήταν και είναι καθηγητές Φ.Α. με ειδικότητα στο μπάσκετ, δηλαδή επιστήμονες του αθλητισμού που με τη δράση τους διασφαλίζουν ένα ειδικευμένο και ασφαλές περιβάλλον άσκησης. Ο ΦΑΙΑΚΑΣ ακολουθεί τις εξελίξεις στην κοινωνία και στην επιστήμη – πως αλλιώς άλλωστε – και αποτελεί πλέον την ομάδα των «ειδικών» που σπούδασαν τη φυσική αγωγή και το μπάσκετ και που λειτουργούν υπεύθυνα στο χώρο. Από την πλευρά της η διοίκηση μοχθεί καθημερινά να βρίσκεται δίπλα στα τμήματα της ομάδας και να διευκολύνει και να προστατεύει το έργο των προπονητών. Η φιλοσοφία είναι απλή: κανένας δεν παρεμβαίνει στο έργο των προπονητών. Στην αρχή χρειαζόταν υπομονή, αλλά οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν και σήμερα όλο και περισσότεροι εμπιστεύονται το πρόγραμμα της ομάδας μας. Αυτό το πρόγραμμα γίνεται από

την πρώτη μέρα σε όλους γνωστό και προϋπόθεση ένταξης στα τμήματα του συλλόγου είναι ο σεβασμός της φιλοσοφίας του.

Σε αυτό το πρόγραμμα του ΦΑΙΑΚΑ από το 2006 συνεργάστηκαν οι Άκης Γεωργίου, Σπύρος Ίσσαρης, Φλώρα Χάρη, Κατερίνα Φακιολά, Βασίλης Κονιδάρης, Μανώλης Δούλιας, Αποστόλης Κανελλόπουλος, Σπύρος Αυλωνίτης, Αλέξανδρος Αμαραντίδης, Δήμος Παπαδάτος, Βασίλης Γρηγορίου, Αρίστος Γιώργος, όλοι καθηγητές Φ.Α με ειδικότητα στο μπάσκετ, τους οποίους ευχαριστούμε κυριολεκτικά μέσα από την καρδιά μας. Σε αυτό το διάστημα τιμούν με το έργο τους το σύλλογο ο αθλητίατρος κ. Αλ. Κοσκινάς και ο φυσικοθεραπευτής κ. Γεωργίου, και οι δύο εξαιρετικοί επιστήμονες τους οποίους το Δ.Σ. του ΦΑΙΑΚΑ επίσης ευχαριστεί γι άλλη μια φορά δημοσίως.

Αυτό το ειδικευμένο και καταρτισμένο στελεχιακό δυναμικό επιμελείται και εγγυάται μια υψηλού επιπέδου προπόνηση των αθλητών μας. Στο κέντρο υπάρχει πάντα το παιδί ως προσωπικότητα και ως αθλητής. Στα τμήματα της υποδομής μας επικρατεί ενιαία φιλοσοφία ανάπτυξης του μπάσκετ, αλλά παράλληλα γίνεται σαφής η πρόθεση των προπονητών να προσαρμόσουν το ασκησιολόγιο τους στην «ιδιαιτερότητα» του κάθε αθλητή. Κατά αντίστοιχο τρόπο αξιολογείται καθημερινά η σωματική και ψυχολογική κατάσταση των αθλητών μας και σε αυτήν τη βάση διαμορφώνεται το προπονητικό πρόγραμμα. Χωρίς να αγνοούμε τους αγωνιστικούς στόχους, αποβλέπουμε κυρίως στη σωστή εκμάθηση του αθλήματος και στη διαμόρφωση καλής προοπτικής για το μέλλον. Ως εκ τούτου οι στοχευμένες ατομικές προπονήσεις και τα προγράμματα βελτίωσης της φυσικής κατάστασης βρίσκονται στην καθημερινότητα της ομάδας και κυρίως εφαρμόζονται από ειδικούς. Παράλληλα οι αθλητές μας ενημερώνονται για τις διατροφικές τους επιλογές και παρακολουθούνται ως προς τα σωματικά τους χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο εφαρμογής αυτού του προγράμματος τα τελευταία πέντε χρόνια εντάσσονται δράσεις που περιέχουν οργάνωση εκδηλώσεων γύρω από το μπάσκετ και συμμετοχή σε αντίστοιχες εκδηλώσεις εκτός Κέρκυρας. Την περίοδο 2007 – 2008 συμμετείχαμε σε τουρνουά παιδικών ομάδων που διοργάνωσε η Πεύκη Αθηνών μαζί με τον Παναθηναϊκό [μετέπειτα πρωταθλητή παίδων και εφήβων σε αυτές τις ηλικίες] και το Περιστέρι. Παράλληλα διοργανώσαμε τουρνουά παιδικών ομάδων στην Κέρκυρα με συμμετοχές της Ναυπάκτου, της Πρέβεζας και του ΚΓΣ. Την επόμενη χρονιά πραγματοποιήσαμε τουρνουά ανδρικών ομάδων με συμμετοχή της Πρέβεζας, του Κρόνου Ιωαννίνων και του Ιονίου. Καλέσαμε επίσης τον καθηγητή Αθλητικής Ψυχολογίας κ. Γ. Θεοδωράκη που επιμόρφωσε καθηγητές Φ.Α. και ενημέρωσε τους αθλητές μας. Το έτος 2010-2011 φιλοξενήσαμε το τριήμερο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΟΚ με παρουσία του ομοσπονδιακού κ. Κ. Πολίτη και με παίχτες γεννηθέντες το 1996-7 από την Περιφέρεια μας και ξεκινήσαμε την αθλητική συνεργασία με τα «Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδης» με ένα προπονητικό τριήμερο των ανδρικών ομάδων στην Κέρκυρα που περιείχε κοινή προπόνηση, σεμινάριο και φιλικό αγώνα. Κατά την προηγούμενη χρονιά, 2011-2012, οι δράσεις μας διευρύνθηκαν και ενισχύθηκαν. Φέραμε στην Κέρκυρα το περίφημο «Καμπ Μαντουλίδης», μια πραγματική αθλητική εμπειρία που επιμελούνται οι προπονητές κ. Ν. Κεραμέας και κ. Δ. Νικολαΐδης. Το Σεπτέμβριο συμμετείχαμε με την παιδική ομάδα μας σε προπονητικό τριήμερο στην Καστοριά, με την ομώνυμη ομάδα και το Άργος Ορεστικό ενώ κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων συμμετείχαμε σε άλλο προπονητικό πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη με τις ομάδες του Μαντουλίδη και της ΧΑΝΘ. Αντίστοιχη προπονητική και αγωνιστική εμπειρία υλοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα για τα τμήματα μίνι και προμίνι.

Ήδη έχει καταρτισθεί και έχει ανακοινωθεί στους αθλητές το πρώτο μέρος του προπονητικού προγραμματισμού της περιόδου 2012-2013. Αυτός περιέχει:

    Μεταβατική περίοδος για όλα τα αγωνιστικά τμήματα μέχρι τέλος Ιουνίου.

    Συνδιοργάνωση στην Κέρκυρα του «Καμπ Μαντουλίδης» [αρχές Ιουλίου, 2-7/7/2012]

    Έναρξη προετοιμασίας όλων των αγωνιστικών τμημάτων Δευτέρα 20/8/2012

    Έναρξη Ακαδημίας Σάββατο 8/9/2012

    Συμμετοχή της παιδικο – εφηβικής ομάδας μας σε διεθνές τουρνουά στην Κωνσταντινούπολη [αρχές Σεπτεμβρίου]

    Προπονητικό τριήμερο με την ομάδα της Καστοριάς [ανδρική, εφηβική, παιδική] σε ανταπόδοση της εκδήλωσης στην Καστοριά [στα μέσα Σεπτεμβρίου]

    Φιλικά παιχνίδια ανδρικής ομάδας

    Μετάβαση ομάδας μίνι στη Θεσσαλονίκη για φιλικά παιχνίδια [Οκτώβριος]

Τον Οκτώβριο θα καταρτισθεί το 2ο μέρος του προγραμματισμού της περιόδου 2012 – 2013.

Τα αποτελέσματα της αναπτυξιακής λειτουργίας και παραγωγής του ΦΑΙΑΚΑ τόσο σε επίπεδο ομάδων όσο και παιχτών είναι αξιοσημείωτα. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε ότι το 1989 και το 1999 ομάδες παίδων και εφήβων έφθασαν στις τελικές φάσεις, δηλαδή στις έξι καλύτερες ομάδες της Ελλάδας. Την περίοδο 2006-2007 η ομάδα των «μίνι» ήταν πρωταθλήτρια ΕΣΚΑΒΔΕ και την επόμενη χρονιά στην ίδια κατηγορία έχασε στον τελικό σε έναν αξέχαστο αγώνα που κρίθηκε μετά από τέσσερις παρατάσεις. Τις περιόδους 2008-2009 και 2011-2012 οι ομάδες των παίδων ήταν φιναλίστ στους αντίστοιχους τελικούς στο κατά γενική ομολογία δυσκολότερο και καλύτερο πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΒΔΕ, ενώ στα τελευταία έξι χρόνια πάντοτε η παιδική ομάδα μας συμμετείχε στην τελική οχτάδα.

Σε επίπεδο παιχτών τα αποτελέσματα είναι εξίσου σημαντικά. Ο αείμνηστος Γ. Βούλγαρης επιλέχθηκε από το μεγάλο Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς, ενώ από αυτές τις περιόδους οι Κόλλας, Περούλης, Ζώτος, Παντελιός, Χονδρογιάννης και άλλοι αγωνίστηκαν σε ομάδες εθνικών κατηγοριών. Ο Γκαραβέλης έπαιξε σε αμερικανικό κολέγιο και ο Μπάνος στην Κοζάνη. Ο Γάϊος Σκορδίλης αγωνίζεται σταθερά σε ομάδες Α1 κατηγορίας και ο Γ. Τσενεμπής έχει αγωνισθεί σε Ολυμπιάδα και Απόλλωνα Πατρών. Στα μέσα της δεκαετίας 2000-2010 εμφανίζεται μέσα από τις υποδομές του ΦΑΙΑΚΑ ο Λίνος Χρυσικόπουλος, ένα πραγματικό ταλέντο της καλαθοσφαίρισης, που στη συνέχεια αγωνίζεται στον Άρη και στην ιταλική Μπιέλα. Από την πολύ καλή ομάδα των γεννηθέντων το 1993 οι Κ. Παυλογιάννης και Δ. Σαμοΐλης επιλέγουν φέτος και ως φοιτητές πλέον να αγωνισθούν σε δύο ιστορικές ομάδες του ελληνικού αθλητισμού, στο ΒΑΟ Θεσσαλονίκης ο πρώτος και στον Πορφύρα Πειραιά ο δεύτερος.

Στο διάστημα της τελευταίας πενταετίας η αναπτυξιακή παραγωγή συνεχίσθηκε αμείωτα. Στη μεγαλύτερη αναπτυξιακή εκδήλωση που λαμβάνει χώρα ετησίως στην Ελλάδα [το χριστουγεννιάτικο τουρνουά της Καλαμάτας] ο ΦΑΙΑΚΑΣ εκπροσωπείται συνεχώς από το 2005 έως και το 2010 [Γ. Τσενεμπής, Λίνος Χρυσικόπουλος, Κωνσταντίνος Παυλογιάννης, Δημήτρης Τσουκιάς, Σπύρος Καρδάκης, Λάζαρος Τσενεμπής, Τζωρτζής Παυλογιάννης]. Από αυτούς οι Γ. Τσενεμπής, Λ. Χρυσικόπουλος, Κ. Παυλογιάννης, Σ. Καρδάκης και Τ. Παυλογιάννης] επιλέγονται στους επίλεκτους [all star], δηλαδή στους καλύτερους παίχτες της ηλικίας τους και βρίσκονται με το δικό τους τρόπο στις προεπιλογές και στις επιλογές των εθνικών ομάδων. Μεταξύ αυτών ο Λίνος Χρυσικόπουλος αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση και βέβαια μεγάλη ελπίδα για το ελληνικό μπάσκετ, κάτι που προκαλεί αισθήματα υπερηφάνειας σε όλους τους ανθρώπους της ομάδας. Στα ίδια χρόνια πολλοί αθλητές μας συμμετέχουν στα κλιμάκια της ΕΣΚΑΒΔΕ και οι περισσότεροι από αυτούς στελεχώνουν την ανδρική μας ομάδα. Χαρακτηριστικό αυτής της πραγματικότητας είναι η ουσιαστική συμμετοχή των γεννηθέντων τα έτη 1993 και 1994 [Π. Μαγκανάς, Κ. Παυλογιάννης, Δ. Σαμοΐλης, Α. Σαγιάς, Δ. Τσουκιάς, Ν. Μανέτας, Κ. Προσαλέντης, Γ. Αγγέλης] στη στελέχωση της ομάδας που πέτυχε την επιστροφή μας στην Α1 αλλά και στην πολύ καλή πορεία της περιόδου 2010-2011.

Τελειώνοντας, πάντως, σημαντική αναφορά αξίζει να γίνει στα πολλά παιδιά που όλα αυτά τα χρόνια εμπιστεύθηκαν την ομάδα καλαθοσφαίρισης του ΦΑΙΑΚΑ για να αθληθούν και να περάσουν ποιοτικά τον ελεύθερο χρόνο τους, χωρίς να έχουν αγωνιστική συνέχεια. Γιατί μπορεί κάποιοι αθλητές μας να επιδεικνύουν αξιοσημείωτη αγωνιστική παρουσία, αλλά αυτό που για εμάς παραμένει βασική προτεραιότητα είναι η άσκηση και η ψυχαγωγία όλων των παιδιών να πραγματοποιείται σε συνθήκες υγείας και ασφάλειας.
Η «Ακαδημία» μας  λειτουργεί και φέτος [2012 – 2013], προσπαθώντας να ξεπεράσει τις αφάνταστες δυσχέρειες που εμφανίζονται στο χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού.  Πρώτιστος και αδιαπραγμάτευτος στόχος μας παραμένει η διαμόρφωση και η διασφάλιση ενός  φιλικού, παιδαγωγικού και υγιεινού περιβάλλοντος για τους μικρούς αθλητές μας, κάτι που το εγγυάται η επιστημονική στελέχωση των υποδομών μας.


Το προπονητικό δυναμικό είναι το εξής:


Έφορος Υπεύθυνος Ακαδημιών: Πέτρος Δημάκος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, [τηλ. 6972800837].

ΠΑΙΔΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Βασίλης Γρηγορίου, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα μπάσκετ [τηλ. 6946462846].

ΟΜΑΔΑ ΜΙΝΙ

Φλώρα Χάρη, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα μπάσκετ [τηλ. 6977236422].

ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΜΙΝΙ

Καίτη Φακιολά, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα μπάσκετ [τηλ. 6977292735].

Βασίλης Κονιδάρης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα μπάσκετ [τηλ. 6988374948].

ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ

Δήμος Παπαδάτος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα μπάσκετ [τηλ. 6937606363].

Βασίλης Γρηγορίου, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα μπασκετ [τηλ. 6946462846].

ΤΜΗΜΑΤΑ  JUNIOR

Σπύρος Αυλωνίτης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα μπάσκετ [τηλ. 6936770306].

Αλέξανδρος Αμαραντίδης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα μπάσκετ [τηλ. 6974147336]
Οι  διευθύνσεις  ηλ. ταχυδρομείου (e-mail) της Κ.Ε.Φαίακας είναι, feakasbasket@gmail.com  και  feakasbc@gmail.com

FAX :  2661031056.


Για την Κ.Ε. Φαίακας
Πέτρος Δημάκος
Έφορος Ακαδημίας


ΠΗΓΗ https://sites.google.com/site/feakasbasket/

http://www.feakasbasket.blogspot.gr/
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 
AL.GE : AL.GE | Creating Website | Johny Template | Mas Templatea | Pusat Promosi
Copyright © 2011. Basketball Academy - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Modify by Δημιουργία Ιστοσελίδων
Proudly powered by Blogger